İç Mimarlık Eğitiminde Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Araçlarının Kullanımına Yönelik Metodolojik Bir Araştırma


Anahtar Kelimeler:
Artificial Intelligence, Interior Architecture Education, Artificial Intelligence ToolsÖzet
Yapay zekâ, insanı taklit eden, onun gibi öğrenmeye çalışan, düşünen, tepki veren ve karar verebilen bir teknoloji olarak ifade edilebilmektedir. Yapay zekâ çok hızlı bir biçimde gelişim göstermiş ve neredeyse tüm disiplinlerde kullanılabilir hâle gelmiştir; bu disiplinlerden biri de iç mimarlıktır. İç mimarlık eğitimine yapay zekânın entegre edilmesi; bilgi alışverişi yapılabilen, metinden görsel üretilebilen, plan, eskiz ve render oluşturabilen yapay zekâ teknolojileri veya iç mimari plan tasarımı yapan yapay zekâ teknolojileri, render motorlarıyla çalışan yapay zekâ, eskizden render oluşturan yapay zekâ olarak belirtilebilir. Bu çalışmanın temel amacı, iç mimarlık eğitiminde yapay zekâ araçlarının, özellikle FLUX ve MidJourney programlarının kullanımının tasarım süreçlerine nasıl entegre edilebileceğini metodolojik olarak incelemektir. Teknolojik gelişmeler, iç mimarlık gibi yaratıcı alanlarda eğitim süreçlerini yeniden şekillendirmektedir. Günümüzde iç mimarlık eğitimi, geleneksel tasarım yaklaşımlarına dayalı olup, dijital araçların etkin bir şekilde kullanımı konusunda yeterli uygulama alanı sunmamaktadır. Yapay zekâ tabanlı araçlar, tasarım süreçlerini hızlandırma, farklı alternatifler üretme ve disiplinler arası düşünmeyi teşvik etme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, YZ’nin sağladığı otomasyon ve optimizasyon olanakları, iç mimarların tasarımlarını çok daha hızlı ve etkili bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olabilmektedir. Bu araştırma kapsamında, FLUX ve MidJourney yapay zekâ araçlarının iç mimarlık eğitiminde nasıl kullanılabileceği ve bu kullanımın tasarım aşaması üzerindeki etkileri incelenmiştir. Özellikle bu araçların, eskiz ve konsept geliştirme aşamalarında nasıl katkı sağladığı, yaratıcılığı nasıl etkilediği ve öğrencilerin problem çözme becerilerini nasıl geliştirdiği değerlendirilmiştir. Yapay zekâ destekli araçların eğitim süreçlerinde kullanımı, öğrencilere tasarım yaklaşımlarında yeni bakış açıları kazandırmakla birlikte, yaratıcı süreçleri daha verimli ve esnek hâle getirebileceği öngörülmektedir. Bu araştırma, sanat, tasarım ve mimarlık alanında yapay zekâ uygulamalarının kullanımına yönelik metodolojik bir çerçeve sunmaktadır. Ayrıca bu araştırmayla, gelecekte sanat, tasarım ve mimarlık alanındaki araştırmalarda yapay zekânın iç mimarlık eğitimine katkıları, avantajları ve dezavantajlarının ortaya koyulabilmesi için kuramsal ve kavramsal bir zemin oluşturmak hedeflenmiştir. Özellikle bu araçların tasarım sürecinde yaratıcılığı sınırlayıp sınırlamadığı, özgün düşünme yetilerini nasıl etkilediği gibi konular da bu araştırmanın önemli başlıkları arasındadır. Gelecekte bu konuların eğitim müfredatlarına dahil edilmesi, temel tasarım, mobilya tasarımı ve stüdyo derslerine entegre edilmesi hususunda araştırmacılar, akademisyenler ve öğrencilere fikir vermesi hedeflenmektedir.
Referanslar
• Avcı, E., & Kavut, İ. E. (2024). Mimari Tasarımda Eskiz Aşamasının Yapay Zekâ ile Oluşturulması. Journal of Interior Design and Academy, 4(1), 43-61.
• Elçiçek, M., Üzüm, B., & Pesen, A. (2024). Programlama öğretiminin bilgi işlemsel düşünme becerisine etkisi: Bir meta-analiz çalışması. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(49), 1690-1713.
• Chen, X., Xie, H., & Zhang, W. (2021). Artificial intelligence in personalized
• Deveci, M. (2022). Yapay Zekâ Uygulamalarının Sanat ve Tasarım Alanlarına Yansıması. Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9,
• Eryılmaz, T., & Demir, F. (2023). Yapay zekâ ve mimarlık: Geleceğe bakış. Teknoloji ve Tasarım Dergisi, 5(2), 45-58.
• Kavut, İ. E., & Yıldırım, B. (2023). Zihinsel İmgenin Mekânsal İzdüşümünü Üretken Yapay Zekâ Aracılığıyla Temsil Etmek: Puslu Kıtalar Atlası Örneği. IDA: International Design and Art Journal, 5(2), 296-310
• Kaya, B. & Demir, A. (2022). "Dijital Tasarım Araçlarının İç Mimarlık Öğrencilerinin Yaratıcılığı Üzerindeki Etkisi". Mimarlık ve Tasarım Araştırmaları Dergisi
• Kayhan Karli, K. (2025). Yapay zekâ teknolojilerinin eğitim süreçlerine entegrasyonu: Kişiselleştirilmiş öğrenme ve veri analitiği. Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi, 17(3), 45-67.
• McCarthy, J. (1956). Programs with common sense. Proceedings of the Teddington Conference on the Mechanization of Thought Processes. Her Majesty's Stationery Office.
• Nas, S., & Kavut, İ. E. (2023, Nisan). İç Mimarlık Eğitiminde Sanal Gerçeklik Uygulamalarının Önemi. Mimarlık ve Yaşam Dergisi 8(2), s. 285-298.
• Tavşan, F., & Kuru, B. (2025). İç Mimari Eğitime Yapay Zekâ Uygulamalarının Etkileri: Akademik Araştırmalar ve Akademisyen Görüşlerinin Karşılaştırılması. Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu IV, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü.
• Tavşan, F., & Kuru, B. (2025). İç Mimari Eğitime Yapay Zekâ Uygulamalarının Etkileri: Akademik Araştırmalar ve Akademisyen Görüşlerinin Karşılaştırılması. Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu IV. Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü.
• Ural, A.G., Kariptaş, F.S, Güney Yüksel, F.C., Yılmaz, S., Çağal Taşdelen, D., Bayır Aydın, S. and Uzun, M. (2024). Integration of Artificial Intelligence Into Project Courses in Interior Architecture Education. Journal of Interior Design and Academy, 4(2), 192-211.
• Yıldırım, B., & Demirarslan, D. (2020, nİSAN). İç Mimarlıkta Yapay Zekâ Uygulamalarının Tasarım Sürecine Faydalarının Değerlendirilmesi 15(2). Humanities Sciences, s. 62-80.
• Yıldırım, B., & Demirarslan, S. (2021). Yapay Zekâ Etkisinde İç Mimarlığın Geleceği. 1. Uluslararası Yapay Zeka ve Veri Bilimi Kongresi, Tam Metin Kitabı, 266-270. İzmir: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yayınları.
• Yıldırım, B., & Demirarslan, S. (2021, Ekim). Yapay Zeka Destekli İç Mimari Tasarım ve Sunum Araçlarında Bulut Tabanlı Bir Yazılım: Coohom Örnek Olay İncelemesi 8(54). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, s. 589-610.
• Wang, L. (2021). NeuS: Learning neural implicit surfaces by volume rendering for multi-view reconstruction. Proceedings of the IEEE Conference on Computer Vision and Pattern Recognition.
• Yıldırım, E. (2023). Mimarlıkla Yapay Zeka. A. Özen, & M. Damar içinde, Dijital Dönüşüm ve Değişen Uygulamalar (s. 561-578). İstanbul: Efe Akademik Yayıncılık.
• Yılmaz, E., & Demirkan, H. (2020). Tasarım eğitimi ve yapay zekâ entegrasyonu: Disiplinlerarası bir yaklaşım. Tasarım Kuram Dergisi, 16(1), 37–58.
Kitaplar
Bostrom, N. (2014). Superintelligence: Paths, dangers, strategies. Oxford University Press.
Cross, N. (2017). Tasarımcı gibi düşünmek: Tasarımın yaratıcı bir süreç olarak anlaşılması (Çev. E. Arıcan). Literatür Yayıncılık.
Yıldız, P.(2014) İç Mimarlıkta Yapay zeka. Hacettepe Üniversitesi Yayınları
Erişimler
Flux AI. (2024). Resmî dokümantasyon ve rehberler. Erişim adresi: https://flux.ai e.t. 14.04.2025
MidJourney. (2024). Kullanıcı rehberi ve kaynaklar. Erişim adresi: https://midjourney.com e.t. 14.04.2025

İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 journal of Art, Design and Architecture (JADA+Arch)

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.